CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

~MY TRUE LOVE~

Pages

22 June 2013

JIWA BAHAGIA HIJRAH BERMAKNA

assalamualaikum semua...
ehem2...sudah lama tidak berbicara.. :)
saya ada sedikit perkongsian untuk sahabat2 sekalian..
insyaAllah , banyak manfaatnya..

masa di kolej matrikulasi dulu,saya telah menghadiri ceramah yang diadakan di masjid attaqwa di banting,selangor..

saya excited sangat nak pergi sebab ahli panelnya adalah.....jeng jeng jeng...haa...ce teka siapa dia?
1.Ustazah Nor Hafizah Musa (selalu muncul dalam tv9~tanyalah ustazah)
2.Pn.Catriona Ross(artis~~kenal kan? :) )

pada hari itu,ceramah yang disampaikan oleh kedua2 ahli panel ini bertajuk:
               
                            "JIWA BAHAGIA HIJRAH BERMAKNA"

selain excited dapat melihat artis TETAPI saya juga dapat sedikit ilmu dari ceramah ini..
post ini khas untuk sesiapa yang ingin berhijrah ke jalan yang diredhai Allah..
~daripada tidak bertudung kepada bertudung
~daripada bertudung tidak berapa sempurna kepada sempurna
~daripada buat maksiat kepada ingin bertaubat
~dan yang berkaitan dengannyaa....

FIRST!
ingat ni..bila kita nak berubah kita mesti jihad bersungguh-sungguh..

kalau kita nak pakai tudung contohnya,kita tanam tekad dalam diri..aku nak pakai tudung biar apa pun orang nak kata,orang nak cakap sebab aku ada Allah..aku kena kuatkan dan tabahkan diri..aku berubah demi agama islam,demi Allah yang maha pengampun..cakap dengan diri camtu..JANGAN FIKIR APA ORANG KATA,FIKIR APA ALLAH KATA,ALLAH SOAL DEKAT AKHIRAT KELAK..
haa...kan comel tu bila dah bertudung... :)



SECOND!
perhalusi niat kita..bila kita niat kita nak berubah demi agama Allah..insyaAllah Allah akan bantu kita..
dan....bila kita niat ke arah yang tidak sepatutnya,misalnya..aku nak berubah sebab aku nak jadi popular,aku nak berubah sebab aku nak orang tengok aku kenal aku,aku nak berubah sebab pakwe aku suruh..no no no...niat seperti ini tidak boleh taw..niat kita dah terpesong jauhh...takmo2..kita niat dengan cara yang betul,Allah akan bantu kita..disamping sentiasa berdoa kepadaNya.. :)

subhanaAllah....cantiknyaa... :)

Antara amalan2 untuk mengekalkan hati yang beriman kepada Allah:

1.jom kita cari kawan yang baik... :) insyaAllah kita pun akan jadi baik dan bersemangat untuk berubah sebab tarikan positif ada untuk menarik kita berubah..

2.time ada masa lapang,tak de kerja nak buat,jom kita pergi ikut majlis2 ilmu seperti ceramah,kelas2 agama..tak rugi taw siapa yang ikut majlis2 seperti ini..sebab malaikat sentiasa mendoakan kita apabila kita berada dalam majlis2 ini..dapat banyak ilmu taw..kadang2 persoalan yang sentiasa berlegar2 di fikiran kita akan terjawab bila kita masuk majlis ilmu walaupun kita tak bertanya..akhirnya hati berasa lega sangat bila persoalan menemui jawapannya.. :)

3.baca surat cinta.....eh2..boleh ke nak kekalkan hati yang beriman baca surat cinta??ehem2...surat cinta dari siapa?dari Allah... :) Allah bagi surat cinta yang paling best dekat kita..tapi.......kita sia2kan je...ada yang dah berhabuk pun...dah bersawang pun ada agaknya sebab dah lama tidak buka.... :'( jangan camtu taw...kita kena sentiasa buka surat cinta tu...sebab bila kita baca,fahami maksudnya,kita akan tenang...damai...tidak percaya?pergi buka surat cinta tu sekarang!! hehe...garangnyaa..sebenarnya surat cinta itu adalah alquran,kalamullah..mukjizat nabi muhammad s.a.w yang paling besar taw....alangkah ruginya kalau kita persia2kan... :( nak rasa best baca surat cinta tu,beli yang colour2 punya...syokk nya baca...rasa macam taknak berenggang pun ada... :)
sedih tak bila hati kita sakit macam ini?
bukan hati saja yang sakit taw tapi iman pun.. :(


panjang pula saya berbicara..hehe..tapi..apa2 pun muhasabah balik diri kita,iman kita...ye..insyaAllah mudah2an Allah redha.. :)


14 May 2013

kehidupan sebagai pelajar

ASSALAMUALAIKUM....
ehem2...ada orang tak?
rasanya macam dah berhabuk blog saya ni..hehe
da lama sangat tak update..
saya sudah pun menamatkan pengajian di KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR(kms)
ALHAMDULILLAH.. :)

banyak sangat kenangan  dekat kms...
kenangan dengan kawan-kawan
kenangan dengan lecturer
kenangan dengan roomate
kenangan di bilik tutor,kuliah..
haaa...kalau nak tulis banyak naw kenangan nye...hehe

di sinilah saya belajar erti kehidupan,persahabatan,hidup berdikari,menghargai masa(walaupun sesaat,tak boleh dibazirkan)

macam ni la rupa bilik di kms... :)


ni roomate saya (2011/2012) :)

.
ni roomate saya juga.. :) (2012/2013)


di matrikulasi pun ade kelas..macam zaman kita sekolah..tapi kelas dipanggil tutorial...
tutorial saya,satu kelas 12 orang je..hehe...sikit kan??tapi best...sebab dapat fokus bila lecturer ajar.. 


ni dia kawan praktikum/tutorial saya...hehe.. :)

cute kan semua??hihi

apa2 pun kalian jangan lupa saya ye..
walau dimana korang berada,jangan sesekali lupe pencipta kita yg setiap saat hampir dengan kita.. :)
semoga ukhwah yg terbina kekal hingga ke jannah...insyaAllah...
CUDIPT  :)

15 March 2012

KEKASIH SAYA




A : ehhh !!~awak nak tahu tak , boyfriend aku call aku 3x sehari, love of my life !!
B : Oh really?? KEKASIHku call aku 5x sehari!

A : Cool, wowh ! banyak topup kekasih awak??
B : Hmmm... ini connection wire-less...

A : What? hmm.. jam berapa jew dia call?
B : SUBUH, DZUHUR, ASHAR, MAGHRIB and ISYA'. Yang lbh romantik lgi aku balas call DIA pukul 2-3 pagi. Waktu Dhuha pun selalu kami berdua....^___^




Translate:

Powered By google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSIKAN BERSAMA

JOM KITA ZIKIR SAMA-SAMA